Bilimde devrim: Işık hızı aşıldı/mı?

Bilimde devrim: Işık hızı aşıldı

2011_isik_hizi_asildimiABD’li bilim adamı Wang, yaptığı deneylerde ışık hızını 300 bin kat aştığını açıkladı

ABD’li bir bilim adamı, fizik kurallarını altüst eden bir gelişmede, laboratuvar koşullarında ışık hızının, bilinen sınırı olan saniyede 300 bin kilometreyi 300 kat aştığını açıkladı. Bu deneyin sonucunun doğrulanması halinde bile, ünlü fizik bilgini Albert Einstein’ın izafiyet teorisi geçerliliğini yitirmeyecek.

Princeton NEC Enstitüsü’nün uzmanlarından Dr. Lijun Wang, açıklamasında, laboratuvar deneyinin, bir ışık demetinin, içinde özel olarak hazırlanmış sezyum gazı bulunan test ortamına gönderilmesiyle yapıldığını söyledi.
Wang’ın verdiği bilgiye göre, aşırı hassas zaman ölçme cihazlarının kullanıldığı deneyde, ışık demeti, daha sezyum gazlı test ortamına girmeden ortamdan çıktı. Işık demetinin test ortamından çıkıp yoluna 20 metre daha devam ettikten sonra, ortama daha o anda girdiği belirlendi. Wang, bir başka deyişle, ışık demetinin, daha test ortamına girmeden dışarıya çıktığını belirtti.
Test sonuçlarını inceleyen Berkeley Üniversitesi fizik profesörü Raymond Chiao, deney verilerinin “inanılmaz bir duruma işaret ettiğini” söyledi. Bilinen fizik kurallarına göre her türlü veri, en fazla, saniyede 300 bin kilometre olarak kabul edilen ışık hızıyla iletilebildiği gibi, zaman da, bu ışık hızıyla göreceli olarak hesaplanıyor.
Wang’ın deneyinin geçerli kabul edilmesi halinde, fiziğin temel kanunlarından olan ve “nedensiz sonuç olmaz veya bir olgunun sonu başından sonra gelir” şeklinde özetlenebilecek “etki-tepki yasası”nın da yoğun tartışmalara yol açacağına dikkat çekiliyor. Bu durumda, bir olgunun başlamadan önce bitmesinin mümkün olabileceğini belirten kimi uzmanlar, bilinen zaman kavramının “çökeceğini” öne sürerken bazı uzmanlar ise ünlü fizikçinin teorisinin geçerliliğini sürdüreceğini söylüyor.
Bu bilim adamlarının tezine göre, Wang’ın deneyi, şu örnekle açıklanabilir. Camdan dışarı baktığınızda bir adamın buza basarak düştüğünü görüyorsunuz, ama aslında o adam hala yürüyor. İşte bu durumda zamanı geri çevirip o insanı düşmeden önce uyaramayacağınız için Einstein’in teorisi geçerliliğini yitirmeyecek.
Lijun Wang’ın araştırmasının ayrıntılarının, ünlü bilim dergisi Nature’ın yeni yayınlanacak sayısında yer alacağı belirtildi.

Nötrinoların ışık hızından hızlı olup olmadığını anlamak için 2. deney yapıldı. Bu deneyde de nötrinoların hızı, ışıktan daha fazla ölçüldü… İsviçre’deki CERN laboratuvarından, 730 kilometre uzaklıktaki İtalya’daki Gran Sasso laboratuvarına, nötrino demetleri gönderildi.

 

Bilimadamları, bu deneyde de, nötrinoların ışıktan daha hızlı hedeflerine ulaştıklarını belirlediler.

Bu deneyin yanılma payının, öncekine göre 20 kez daha düşük olduğu bildirildi.

Sonuçlar, bir bilim kurulu tarafından da incelenecek.

Nötrinolar hakkındaki hipotezin kesinleşmesi için, bazı deneyler daha yapılması gerektiği belirtiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Japonya’da da bilimadamları, nötrino deneyini tekrarlamayı planlıyor.

 

Bir önceki yazımız olan Ece Temelkuran'ın Üniversite Konuşmasından Bir Kısım.. başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir Cevap Yazın